WAT IS LARYNGECTOMIE?

Met laryngectomie wordt de operatie bedoeld waarbij het strottenhoofd (de larynx) wordt weggenomen (ectomie). Omdat zich in het strottenhoofd de stembanden bevinden, wordt de patiŽnt als gevolg van de operatie stembandloos. Na de ingreep zijn de lucht- en voedselweg definitief gescheiden. Het voedsel volgt dezelfde weg als voorheen: via mond, keelholte en slokdarm naar de maag. De luchtweg begint nu echter bij het tracheostoma, een bij de operatie gemaakte opening in het onderste deel van de hals, waaraan de luchtpijp is vastgehecht (stoma = huidopening, trachea = luchtpijp).


WAT IS TRACHEOTOMIE?

Bij tracheotomie zijn het strottenhoofd en de stembanden nog aanwezig. Ademhaling gaat via een opening (stoma) in de hals die wordt open gehouden door een dubbele canule: een binnencanule en een buiten canule. De binnencanule mag verwijderd worden om schoon te maken. De buitencanule mag nooit verwijderd worden. Men  ademt ook via de mond en neus.
Meestal tijdelijk: dit wordt toegepast als men bijvoorbeeld door een zwelling in acute ademnood komt. Als de oorzaak van de benauwdheid is verholpen dan kan de canule weer verwijderd worden, en de opening (stoma) groeit vanzelf weer dicht.
Een tracheotomie wordt ook gebruik bij mensen die permanent beademend moeten worden.